CégünkrőlTermékekAkciókElérhetőség

Levelogger Edge – Folyamatos vízszintregisztráló műszer

Solinst Model 3001

A Levelogger Edge vízszint illetve hőmérséklet adatokat regisztrál kiemelkedően magas pontossággal. A 22 x 159 mm méretű, titán alapú PVD burkolatú rozsdamentes acél házban helyezkedik el a műszer, melynek részeit képzik a nyomásmérő szenzor, a hőmérő, a 10 éves élettartamú lítium elem és maga az adatregisztráló.

A műszer Hastelloy nyomásmérő szenzorral mér abszolút nyomás értékeket, mely kiváló tartósságot és megbízhatóságot nyújt. Ennek és a titán alapú PVD burkolatnak a kombinációja biztosítja a műszer magas korrózióállóságát még akár kíméletlen környezetben is, és így lehetővé teszi a stabil leolvasásokat extrém nyomás vagy hőmérsékleti körülmények között is.  A Hastelloy szenzor akár kétszeres túlnyomást is képes elviselni maradandó károsodás nélkül.

A Levelogger Edge készüléket széles - hőmérséklet kompenzált - nyomás tartomány (0-50°C; Barologger Edge esetén -10-50°C) és gyors termikus válaszidő jellemzi. A Levelogger Edge nagy felbontású és 0,05% FS pontossággal rendelkezik. A Barologger Edge a legegyszerűbb és legpontosabb módját biztosítja a leolvasások atmoszferikus nyomásra való kompenzálásának.

Alkalmazási területek

-       Víztározó jellemzése: pump teszt, slug teszt stb.

-       Vizenyős területek és csapadékvíz lefolyás megfigyelése

-       Vízgyűjtő területek monitoringja

-       Vízfolyások, tavak és tározók vízszintmérései

-       Vízszolgáltató rendszerek és medencék vízszint mérése

-       Bányavíz és a hulladéklerakó csurgalékvíz mérése

-       Hosszú távú vízszint megfigyelés kutakban, felszíni víztestekben

-       Árapály ingadozás mérése

Jellemzők

-       0,05% FS pontosság

-       korrózióálló titán alapú PVD burkolat

-       strapabíró Hastelloy nyomásérzékelő szenzor

-       pontos adat kompenzálási lehetőség

-       120.000 leolvasásnyi memória

-       egyszerű és „haladó” adat kompenzálási lehetőség

A Levelogger Edge készülékben található lítium elem élettartama 10 év, percenkénti leolvasási rátát feltételezve. A benne lévő FRAM memóriában 40.000 leolvasás tárolható, mely a tömörített lineáris mintavételi eljárással bővíthető 120.000 leolvasásra.

A készülék kialakítása a Faraday kalitka elvén alapszik, ezáltal megfelelően védve van villámlás közben esetlegesen kialakuló túlfeszültségtől és elektromos hullámoktól. A sűrű karbantartást nem igénylő kialakítása, a magas pontossága és a stabilitása az, ami a Levelogger Edge készüléket a legmegbízhatóbb berendezéssé teszi hosszú távú, folyamatos vízszintregisztráláshoz.

Rugalmas kommunikáció

A Levelogger PC szoftver egyszerűvé teszi a dataloggerek programozását, az adatok megtekintését és kompenzálását, mind az irodában, mind a terepen. A szoftver hasznos programozási lehetőségekre ad lehetőséget, mint például a tömörített és ismétlődő mérések, vagy a jövőbeni időpontban történő indítás/leállítás. Az adatok kompenzálása egyszerűsödött és lehetővé vált több adatfájl egyidejű kompenzálása.

     

A Levelogger telepítése

A Levelogger programozása személyre szabottá tehető. Egyszerűen csatalakoztassa a számítógépéhez egy optikai olvasón vagy egy PC interfész kábelen keresztül. A projekt és a mintavétel összes beállítása egy képernyőn látható. A beállítás adatai elmenthetőek és könnyen előhívhatóak.

A Levelogger órája szinkronizálható a számítógép óra beállításával. Lehetőség van a mérések azonnali vagy jövőbeni időpontban történő indítására, illetve leállítására is. Az elem százalékos töltöttsége és a memóriában található szabad hely aránya a beállítások képernyőn megtalálható.

A Leveloggerek mintavételi módja és a mérések indítási/leállítási ideje Solinst Levelogger Applikáció segítségével is beállíthatóak a felhasználó okos készülékén keresztül.

Praktikus mérési beállítások

A Leveloggerek programozhatóak, hogy milyen időközönként végezzék el a mérést, többek között a lineáris, eseményhez köthető, vagy a felhasználó által választott időközönkénti mérési ütemtervek közül lehet választani. A lineáris mérési ráta 1/8 másodpercenkénttől kezdve a 99 óránként történő mérésig állítható be. A Levelogger Edge esetén alkalmazható egy úgynevezett tömörített lineáris mérés, mely a memóriában eltárolható mérések számát 40.000-ről 120.000-re növeli.

Az esemény-alapú mérések esetében a vízszint egy előre beállított határértékű változásakor történik leolvasás. A leolvasások megadott időközönként ellenőrzésre kerülnek, de a memóriába csak a vízszint megadott változásánál tárolódnak el a mérési adatok. Abban az esetben, ha nem következik be esemény, egy ellenőrző leolvasás is történik minden 24 órában.

A „tervezés” (Schedule) opció 30 programozott mérési egység beállítását teszi lehetővé, mindegyiket egyedi mintavételi időközzel és időtartammal beállítva. A tervezett program automatikus ismétlése beállítható.

Adat letöltés, megjelenítés és exportálás

Az adatok számítógépre történő mentéséhez a képernyőn található ikonra kell kattintani. Többféle lehetőség van az adatok letöltésére, mint pl.: összes adat, letöltés hozzáfűzése. Emellett a szoftver segítségével valós idejű nézetben megtekinthetőek az adatok, grafikonos vagy táblázatos formában.

A mélység adatok automatikusan kompenzálva vannak hőmérsékletre, és a hőmérsékleti adatok is lementésre kerülnek. Az atmoszferikus nyomáskülönbségre való kompenzálása a Levelogger által mért értékeknek a Data Wizard segítségével történik. Ez a menüpont lehetőséget ad az adatok kézi bevitelére is, mint pl.: a magasság, a sűrűség, stb.

A szoftver segítségével az adatok könnyen exportálhatóak táblázatba vagy adatbázisba további feldolgozás céljából.

A Solinst Levelogger applikáció szintén lehetővé teszi a valós idejű illetve a naplózott mérések megtekintését és lementését az ön okos készülékére. Bővebben lásd: Levelogger Applikáció és Illesztőegység.

Hasznos funkciók

Váratlan problémák esetén a beépített diagnosztikai egység (Self-Test Diagnostic Utility) ellenőrzi a program működését, a kalibrációt, a memóriát, a nyomás jelátalakítót, a hőmérsékletmérő szenzort és az elem állapotát. Lehetővé teszi a teljes memória ürítést, ha szükséges.

A Levelogger hivatalos frissítése időről-időre elérhető, amint új javítások, funkciók jelennek meg, a tapasztalatok alapján.

Standard kábelek telepítése

Leveloggereket leengedéséhez lehetőség van rozsdamentes acél kábel vagy Kevlar kábel használatára. Ez a telepítésnek egy igen olcsó módja, és kutak esetén könnyen megoldható, hogy a Leveloggerek látószögön kívül essenek és elérhetetlenek legyenek. A Solinst kínálatában megtalálhatóak mind a rozsdamentes acél, mind a Kevlar anyagú kábelek, különböző hosszúságban.

Közvetlen adatkábelek

Amennyiben valós idejű adatleolvasásra van szükségünk, a Leveloggerek vízből való kivétele nélkül, közvetlen adatkábel használatával ezt megtehetjük. Így lehetőség nyílik az adatok megjelenítésére, letöltésére és műszer programozására a terepen, egy hordozható számítógép, DataGrabber vagy a Solinst Levelogger Illesztőegység (Interface) segítségével.

A Leveloggerek emellett beépíthetők SDI-12 rendszerbe a közvetlen adatkábel segítségével.

Kábel specifikációk

A közvetlen adatkábelek különböző méretben érhetőek el, 100 m hosszúságig (egyedi rendelésre a szabvány méretektől eltérő méretben is kaphatók). A 3,175 mm átmérőjű koaxiális kábel egy külső polietilén (MDPE) burkolattal rendelkezik, mely tartósságot és jó teherbíró képességet kölcsönöz a kábelnek. A fonott, rozsdamentes acél szál a kábel nyúlásától mentes, pontos leolvasást tesz lehetővé.

Solinst 3001 kútfej

Az 50 mm átmérőjű kútfejek standard kábelekhez és közvetlen adatkábelekhez is alkalmazhatóak.

A kútfej biztonságos módszert nyújt a drótkötélre ill. kevlár huzalra függesztett Leveloggerek telepítéséhez. A fejen két nyílás található, így a Levelogger és a Barologger közvetlen adatkábelei is beleilleszthetőek. Az elérhető adapter segítségével 100 mm átmérőjű kutakban is alkalmazható a kútfej.

DataGrabber

A DataGrabber egy terepi adat átviteli készülék, mely lehetőséget ad az adatok másolására a Leveloggerről USB pendrive-ra.

A DataGrabber készülék kompakt és nagyon könnyen szállítható. A Levelogger Direct Read kábel tetejéhez, vagy egy adapter segítségével közvetlenül a Leveloggerhez csatlakoztatható.

Egy nyomógomb segítségével lehet letölteni az összes adatot a Levelogger memóriájából a DataGrabber-be helyezett USB pendrive-ra. A DataGrabber működését LED lámpa jelzi. A Levelogger memóriájából az adatok nem kerülnek törlésre és az adatletöltés nem szakítja meg a Levelogger folyamatos működését. A DataGrabber egy 9 V-os elemmel működik.

LevelSender

A Solinst cég kínálatában újdonságként megjelenő Model 9500 LevelSender a legolcsóbb megoldásként képviseli a telemetria rendszereket. A készülék egy SIM kártyán keresztül időszakosan e-mailben küldi el a Levelogger által rögzített adatokat. (Bővebben lásd: Model 9500)