CégünkrőlTermékekAkciókElérhetőség

Határfelület érzékelő készülék - Interface Meter
Solinst Model 122 


 

Az olaj/víz határfelület érzékelő készülékkel kutakban ill. tartályokban lehet megmérni a vízszintet és az elkülönült fázist alkotó olaj vastagságát.

A készülék alkalmas mind a felúszó (LNAPL), mind a víznél nehezebb (DNAPL) nem vezetőképes folyadék kimutatására. A szondafej 500 psi (~34,5 bar) nyomásig nyomásálló. A lézermert PVDF anyagú szalag különböző méretekben (30–300 m) elérhető.

A 16 mm átmérőjű szondafej könnyű elérést biztosít szűk helyeken és keskeny kutakban egyaránt, és úgy lett kifejlesztve, hogy különböző monitoring szituációkban is alkalmazható legyen. A készülék elérhető egy 122M mini határfelület érzékelő verzióban is, erről bővebb információ a 122M prospektusban található.

Veszélyes helyszíneken történő használat

A készülék úgy lett kifejlesztve, hogy robbanásveszélyes környezetben is használható legyen. A készülék ATEX tanúsítvánnyal rendelkezik.

A földelés használata biztonsági előírás, ha a mérőműszert robbanásveszélyes környezetben használja, ez biztosítja továbbá, az elektronika megfelelő védelmét is.

Működési elv

Fázis (Nem vezetőképes folyadék) = Folyamatos fény- és hangjelzés

Víz (Vezetőképes folyadék) = Szaggatott fény- és hangjelzés

A folyadékok észlelésére a Model 122 határfelület érzékelő készülék infravörös sugarakat bocsát ki. Amikor a szonda folyadékba merül, az infravörös sugarak megtörnek és a detektor aktiválja a fény és hangjelzést. Ha a folyadék nem vezetőképes, akkor a jelzések folyamatosak. Amennyiben a folyadék vezetőképes (ha a folyadék vezetőképessége nagyobb, mint 20μS/cm), akkor a víz vezetőképessége zárja az áramkört, ami felülírja az infravörös áramkört és szaggatott jelzések indukálódnak.

A szenzorok pontossága 1,0 mm, így lehetőség van még a legvékonyabb, víz felszínén úszó, olaj érzékelésére is.

Pontos, megbízható, erőteljes

 • terepi használatra lett kifejlesztve
 • stabil elektronika, automatikus áramkör teszteléssel
 • könnyen tisztítható, szennyeződéseknek ellenálló, lézermart PVDF szalag
 • a szalagban réz illetve rozsdamentes acél vezetőszálak futnak, melynek köszönhetően a szalag nyúlásmentes és nagy szakítószilárdsággal rendelkezik
 • tartós, stabil dob, kézzel hordható

Minőségi kialakítás

A state-of-the-art elektronika magában foglalja az áramkörök automatikus tesztelését a készülék bekapcsolásakor; 120 óra üzemidőt egy elem használata során; egyértelmű jelzőhangot és fényeket és magas mérési pontosságot. Az áramkörök ellátása egyetlen 9V-os elemmel történik, mely elhelyezése egy könnyen elérhető rekeszben található a dob elülső oldalán.

A készülék infravörös sugarakat használ folyadékok és azok vezetőképességének felismeréséhez. Az optikai és elektronikai szenzorok azonos zéró ponthoz vannak hangolva. A szondafejet mérés közben nem kell megközelítenie a használónak. Beépített rozsdamentes acél védőelemek védik a szondacsúcsot és az érzékelőket, ám a szondafej tisztítása mégis egyszerű. 

Jellemzők

 • 1,0 mm-es szenzor pontosság
 • igazoltan gyújtószikramentes
 • 16 mm átmérőjű szondafej
 • könnyen cserélhető 9V elem
 • automatikus kikapcsolás 5 perc után
 • a szalag könnyen cserélhetők és kompatibilisek másik készülékekkel

Mérések végrehajtása

A fázis réteg vastagságának méréséhez engedje le a szondafejet a jelzés aktiválódásáig. Felúszó fázis esetén a fény és hangjelzés folyamatos, jelezve a levegő/fázis határfelületet. A mélység leolvasható a jelölt szalagról. Engedje tovább a szondát a vízben. Ahol a jelzés szaggatottá válik, húzza vissza és végezzen leolvasást a fázis/víz határfelületen. A fázis réteg vastagsága a két mérési eredmény különbségéből számolható.

Abban az esetben, ha csak víz található a kútban, csak szaggatott jelzés indukálódik.

A víznél nehezebb, nem vezető rétegek jelenlétének vizsgálatához engedje tovább a szondafejet a kút fenekéig. Ha visszatér a folyamatos jelzőhang és fény, az nem vezető fázis jelenlétét jelzi. Olvassa le a mélységet, majd engedje le a kút fenekéig a szondafejet, míg a szalag meglazul. A víznél nehezebb, nem vezető réteg vastagságának meghatározásához vonja ki a réteg tetejének mélységét a kút mélységéből.

Tartozékok

Minden nagyméretű határfelület érzékelő készülékhez biztosítva van egy földelő kábel, egy tisztító kefe, egy strapabíró hordozó táska vállpánttal és egy szalagvezető.

A szalagvezető szalagos műszerek állandó tartozéka. Érdes vagy hegyes kútfejeknél megvédi a szalagot a károsodástól. Alapszintként működik, mely lehetővé teszi az ismételt pontos mérést, biztosítja, hogy a szondafej a kút középpontjában lógjon, és megvédi a szalagot a károsodástól.

A földelő kábel használata elengedhetetlen a biztonságos mérés, az elektronika megfelelő működése érdekében.

P8 Szonda

A határfelület érzékelő készülék P8 típusú 16 mm átmérőjű rozsdamentes acél szondával van felszerelve. A szonda 500 psi (~34,5 bar) nyomásig nyomásálló. A szondacsúcs szintén rozsdamentes acél védelemmel van ellátva, és alkalmazható szinte bármely típusú fázis monitoringozásához. 

Lézermart PVDF lapos szalag

A PVDF lapos szalag rendkívül pontos leolvasásokat tesz lehetővé, mely teljes mértékben megfelel az EU-ban előírt szabványoknak.

A szalag könnyen leolvasható, mm beosztású (minden m és cm feliratozva van) és PVDF (egyfajta fluorpolimer, melynek jó mechanikai, termikus és villamosszigetelő tulajdonságai vannak) anyagú borítással van ellátva. A „kutyacsont” formájú kialakítás meggátolja, hogy a szalag a nedves kútcsőhöz tapadjon. A legtöbb vegyszerrel szemben ellenálló és a sima felületnek köszönhetően könnyű tisztítani és kezelni.

LM2: Feliratozva minden láb és annak tizedrészei, jelölés minden 1/100 ft egységenként

LM3: Feliratozva minden méter és centiméter, jelölés milliméterenként